Saturday, November 3, 2012

BURGUNDY BEEF / CARNE DE VITA IN VIN ROSU


Carnea de vita atat de bogata in vitamine si fier, insa nu foarte intrebuintata. Este delicioasa consumata cu ierburi aromate, in fripturi la cuptor sau tocanite. Am cateva rete cu aceasta carne minunata, suculenta si in cele ce urmeaza va fii prezentata o reteta tipic frantuzeasca, insa care cu siguranta va va cucerii.

Ingrediente:


250 gr piept de porc,
6 linguri olei de floarea soarelui,
36 cepe de arpagic,
36 ciuperci butoni albi ( dimensiune mica),
1.6 gr carne de vita, frageda, speciala pt inabusit,
3 linguri cognac,
750 ml vin de burgundy( sau vin sec rosu),
1 lingura suc de lamaie,
4 linguri apa rece,
1 legatura patrunjel verde,
2-3 fire cimbru proaspat,
2 foi de dafin,
1/8 lingurita coriandru macinat,
sare, piper negru macinat (dupa gust)


Modul de preparare:

Pieptul de porc se taie in fasii subtiri si scurte, dupa ce a fost clatit bine in apa rece.
Se pun toate in apa clocotita si se lasa pe foc pret de 5-6 minute. Se scot si se lasa la scurs.
Intr-un recipient de 6 litri se pun4 linguri de ulei la incins si cand pieptul de porc este complet scurs se pune la prajit. Trebuie sa se rumeneasca bine si cantitatea de grasime de pe carne sa se reduca mai mult de jumatate.Este necesar ca focul sa fie de intensitate medie si atentie sporita, se amesteca in permanenta.Cand este gata se vor scoate pe o farfurie, iar in grasimea ramasa se pun la prajit cepele de arpagic, intregi, doar curatate de coaja. Se rumenesc si acestea, destul de bine. Focul este redus pt a nu se arde rapid arbagicul. Se scot cu o sita si acestea pe o farfurie.

Carnea de vita se taie cubulete de marime mica si se pun la prajit in grasimea din vas, in care am prajit pieptul de porc si ceapa arpagic mai devreme. Si carnea de vita se va rumeni pe toate partile. Atentie, nu se va pune toata carnea odata, ci in 2-3 parti, pt ai conferii destul spatiu spre rumenire.
Cand sunt gata se scot pe o farfurie.

La final, toata grasimea ramasa se va arunca. Se pune din nou pe foc cu cele 3 linguri de cognac, iar dupa 1 minut se adauga vinul. Toata arsura de pe peretii vasului se va curata si arunca. Vinul va desprinde totul, asa incat este mult mai usor. Vinul se va flamba si cand flacara se estompeaza se adauga carnea. Se da in cateva clocote. Focul mic.


Intre timp ciupercile sunt spalat si curatate de cotoare.
Intr-un vas se soteaza ciupercile in 2 linguri de ulei si sucul de lamaie, sare piper, coriandru macinat. Se tin pe foc pana cand si-au  lasat tot sucul. Se adauga pieptul de porc si cepele, si se amesteca toate, apoi se adauga in vasul cu vin si carne de vita. De asemenea, se pun foile de dafin, cimbru si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Titul se pune la cuptor timp de 1 ora, la foc mediu 160 grade.

Cand este gata se pune pe deasupra patrunjelul tocat fin si gata, se serveste calda cu piuree de cartofi.Evident inca un pahar de vin rosuu ii poate tine companie!

Bon appetite! Dragii mei bucatari!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...