Iubitorilor de seminte de mac aceasta reteta le vine perfect. Un alt tip de
cozonac, de data aceasta specific Poloniei si Ungariei. Acesta are o umplutura
de seminte de mac, migdale, stafide si coaja de portocale si lamai confiate.
Este delicios pt masa de Craciun si nu numai.
Ingrediente:
350 gr faina alba,
1/2 lingurita sare,
25 gr zahar alb foarte fin,
20 gr drojdie proaspata,
120 ml lapte caldut,
50 gr unt topit,
1 ou,
Pt glazura
115 gr zahar pudra,
1 lingura suc proaspat de lamaie,
15 ml apa,
Pt
umplutura:
120 gr seminte de mac,
50 gr unt,
75 gr zahar alb foarte fin,
75 gr stafide,
50 gr migdale macinate,
50 gr coaja de portocale/lamaie confiate,
1/2 lingurita scortisoara,
Mod de
preparare:
Faina se amesteca cu sarea intr-un castron mare de
portela/sticla. Drojdia se dizolva in lapte, iar cand este gata se pune peste
faina. Se adauga oul si untul topit si totul se framanta.
Se tranfera aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si
se mai framanta foarte bine timp de 10 minute. Acesta trebuie sa devina
elastic.
Se pune in castron din nou si se lasa la dospit timp de 1-
1 1/2 h intr-un loc caldut.
Intre timp se toarna peste semintele de mac apa fierbinte
si se lasa la racit. Cand este rece apa se strecoara macul printr-o sita fina.
Untul se pune pe foc la topit intr-un vas, apoi se
adauga semintele de mac , lasandu-se pe
foc pt 1-2 minute. Se pun apoi zaharul, stafidele, migdalele pisate, coaja de
fucte si scortisoara. Se lasa sa se raceasca complet totul.
Aluatul dospit se intinde pe blatul de lucru intr-o foaie de 50 cmX30 cm. Toata umplutura
se pune pe suprafata apoi se ruleaza, capetele sigilanduse, introducandu-se
aluatul in interior.
Se pune pe tava de copt, tapetata cu ulei apoi se ma lasa
la dospit timp de 30 minute. Este bine sa-l acoperiti cu o folie de plastic pt
a-i accelera dospirea.
Cuptorul se preincalzeste la 190 grade.
Se coace timp de 30 minute la aceeasi temperatura, pana
devine rumen.
Se lasa la racit pe un gratar.
Pt glazura.
Zaharul pudra se amesteca cu apa (15 ml) si lingura de suc
de lamaie. Se pune pe foc pana cand devine caldut.
Cand este topit se toarna peste cozonac.
!!!Optional se pot pune coaja de portocale/lamaie confiate
si migdale feliate.!!!
Pofta buna!
Nota: Detalii despre cele 3 tipuri de stafide la pagina
"Notitele bucataresei"
No comments:
Post a Comment