Sunday, November 18, 2012

POPPY SEED ROLL / COZONAC CU SEMINTE DE MAC


Iubitorilor de seminte de mac aceasta  reteta le vine perfect. Un alt tip de cozonac, de data aceasta specific Poloniei si Ungariei. Acesta are o umplutura de seminte de mac, migdale, stafide si coaja de portocale si lamai confiate. Este delicios pt masa de Craciun si nu numai.


Ingrediente:


350 gr faina alba,

1/2 lingurita sare,

25 gr zahar alb foarte fin,

20 gr drojdie proaspata,

120 ml lapte caldut,

50 gr unt topit,

1 ou,


Pt glazura

115 gr zahar pudra,

1 lingura suc proaspat de lamaie,

15 ml apa,



Pt umplutura:

120 gr seminte de mac,

50 gr unt,

75 gr zahar alb foarte fin,

75 gr stafide,

50 gr migdale macinate,

50 gr coaja de portocale/lamaie confiate,

1/2 lingurita scortisoara,


Mod de preparare:


Faina se amesteca cu sarea intr-un castron mare de portela/sticla. Drojdia se dizolva in lapte, iar cand este gata se pune peste faina. Se adauga oul si untul topit si totul se framanta.

Se tranfera aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si se mai framanta foarte bine timp de 10 minute. Acesta trebuie sa devina elastic.

Se pune in castron din nou si se lasa la dospit timp de 1- 1 1/2 h intr-un loc caldut.

Intre timp se toarna peste semintele de mac apa fierbinte si se lasa la racit. Cand este rece apa se strecoara macul printr-o sita fina.

Untul se pune pe foc la topit intr-un vas, apoi se adauga  semintele de mac , lasandu-se pe foc pt 1-2 minute. Se pun apoi zaharul, stafidele, migdalele pisate, coaja de fucte si scortisoara. Se lasa sa se raceasca complet totul.


Aluatul dospit se intinde pe blatul de lucru  intr-o foaie de 50 cmX30 cm. Toata umplutura se pune pe suprafata apoi se ruleaza, capetele sigilanduse, introducandu-se aluatul in interior.

Se pune pe tava de copt, tapetata cu ulei apoi se ma lasa la dospit timp de 30 minute. Este bine sa-l acoperiti cu o folie de plastic pt a-i accelera dospirea.

Cuptorul se preincalzeste la 190 grade.

Se coace timp de 30 minute la aceeasi temperatura, pana devine rumen.
Se lasa la racit pe un gratar.


Pt glazura.

Zaharul pudra se amesteca cu apa (15 ml) si lingura de suc de lamaie. Se pune pe foc pana cand devine caldut.

Cand este topit se toarna peste cozonac.


!!!Optional se pot pune coaja de portocale/lamaie confiate si migdale feliate.!!!


Pofta buna!


Nota: Detalii despre cele 3 tipuri de stafide la pagina "Notitele bucataresei"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...