NOTITELE BUCATARESEI


CANDIED LEMON RIND/ COAJA DE LAMAIE CONFIATA

Cu intrebuintari nenumarate aceasta reteta nu trebuie sa lipseasca din bucataria noastra. Se poate folosii cu precadere in aceasta perioada in aluaturile de cozonaci, briose dospite, check-uri, torturi, creme. Este foarte deosebita!

Ingrediente:

300 gr coaja de lamaie,
300 ml apa,
300 gr zahar alb tos,
1 stea de anason,
foarte putina sare
1 borcan sterilizat

Mo de preparare:

Coaja de lamaie se pune la fiert in apa rece. Se lasa sa locoteasca 10 minute. Se scurge de apa.

Separat apa, zaharul si anasonul se pun pe foc sa clocoteasca pana cand devine un sirop galbui.

Coaja de lamaie se aseaza in borcanul sterilizat, iar cand siropul este gata se toarna in borcan. Se inchide etans.

Se poate folosii dupa 4 saptamani.


NOTA:

Cantitatea de coaja de lamaie poate sa varieze. Ideal ar fii sa cantariti in prealabil coaja. In functie de gramajul ei se foloseste apa si zahar. Trebuie sa fie toate in cantitati egale.

Urmatoarea postare va fii si coaja de portocale. 






 RAISINS / TIPURI DE STAFIDE


Cititori dragi m-am gandit odata cu postarile mele cu delicioase retete care vin sa va imbogateasca masa de Craciun, sa duc si cateva detalii despre renumitele si atat de indragite stafide. Multi dintre noi cunosteam (pana acum) un singur tip de stafide. Cea comuna. Ei bine!Sunt trei la numar si fiecare provine, evident din alte tipuri de struguri, caci de aici isi au originea. Delicioasele fructe uscate sunt indragite de toata lumea si aduc oricarui  desert si produs de panificatie un gust si textura deosebita.

Dupa cum spuneam anterior STAFIDELE SUNT STRUGURI USCATI. 


Raisins
Stafide = engl. Raisins sunt rezultatul strugurilor albi uscati, de Moscatel.






Sultans
Stafide galbene (aurii)= engl. Sultanas sunt de asemenea struguri albi dar o varietate fara samburi. Capata culoare aurie  prin uscare si sunt mai dulci si mai suculente decat stafidele (Raisins) din struguri Moscatel.De asemenea sunt intalnite ca Golden Raisins de US. 



Dried Currant
Stafide negre= engl. Currants sunt struguri rosii uscati, fara samburi de asemenea. Prin uscare devin neagri si cu o textura scorojita. Original strugurii au fost cultivati in Grecia si numele de currant (engl) vine de la orasul antic Corinth.
Currant Bush

Asadar, concluzia este ca oricare dintre aceste tipuri de stafide sunt consumate cu placere, iar cozonacul fara ele nu este cozonac.

Va astept si cu alta ocazie, postare, oferindu-va cat mai multe informatii utile pt prepararea delicateselor.

Cu bine!




 FLAVORED LEMON & ORANGE  RIND







Arome pt prajituri, atat de necesare pt ai conferii oricarui tip de prajitura,tort,cozonac, crema o savoare speciala si delicioasa.
Acum voi vorbii in particular de coaja de portocale si de ceaa de lamaie. Intens parfumate si bogate in ulei esential, ambele tipuri de coaje sunt folosite in industria.... Pt a va usura putin munca, astfel pt a nu cojii de fiecare data prin razatoare ambele fructe ,vom face astazi un amestec specila spre pastrare si folosire in momentul necesar.

Ambele retete sunt aproape identice, numai ingredientul principal face diferenta.

Se poate face in cantitati mici sau mari depinde de numarul de fructe in ambele cazuri,lamaie si portocala. Eu am ales un numar de 7 fructe din ambele. Folosesc foarte mult aceasta aroma asa incat pt o vreme mi-am facut proviziile necesare.

Astfel, voi incepem mai intai cu fructul aromat si dulce,portocala:

7 portocale,
7 linguri de zahar alb, super fin (caster sugar)
se poate folosii si zahar alb tos
7 pliculete zahar vanilat
2-3 linguri de apa,

Mo de preparare:

Portocalele se spala cu apa rece, pt a curata toate impuritatile, apoi se curata coaja,precum marul. Atentie, intr-o coaja subtire, nu trebuie luat foarte mult din coaja alba a portocalei.

 Cand toate s-au curata bine de coaja, incepem pregatirea propriu-zisa.

In vasul  robotului de bucatarie, folosind-se accesoriu lama de tocat,se pune coaja de portocale. In functie de marimea vasului se pune cantitatea de coaja. (Va dau un exemplu. Intr-un vas de 1 litru, se va pune coaja de la 2 portocale.) Este important a nu se pune foarte mult, pt a se toca cu usurinta, dar ma ales  pt ca tocatul sa fie foarte fin. 

Asadar, dvs decideti in cate transe faceti tocatul. Cand puneti coaja de portocale spre macinare, adaugati si o lingura de apa. Ii va sporii parfumul si va inmuia mai repede coaja.

cand ati terminat de tocat toata cantitatea, o puneti intr-un castron adaugandu-se zaharul si zaharul vanilat. Se mesteca bine, apoi se lasa la temperatura camerei timp de 2 ore, mestecandu-se sporadic,din cand in cand. Se va observa ca tot amestecul va lasa un suc, nu-l inlaturati, face parte din savoarea aromei.

La final se vor pune in borcane, etans inchise si se pastreaza la frigider. Se foloseste la nevoie.
Nu este nevoie sa sterilizati borcanul, doar trebuie sa complet uscat. Daca are urme de apa, poate strica tot amestecul nostru aromat:))

NOTA: Toti acesti pasi, mentionaati de mine, macinatul fin, zaharul adaugat si mesetcatul sporadic timp de 2 ore la temperatura camerei sunt foarte importante pt a se evita formarea mucegaiului pe produsul nostru. Se remerca cu usurinta ca pregatim o cantitate destul de mare, asa incat se va tine la frigider o vreme. Nu dorim surpize neplacute, pt a nu strica gustul nici unui desert preferat.





TEFF SEEDS/ SEMINTE TEFF

Un alt tip de seminte considerat "super food", foarte nutritiv. Se poate folosii in mai multe moduri si printre aceste randuri veti gasii informatii utile despre acest extraordinar produs.
Este mult mai bogat in proteine decat graul si are o concentratie mare de nutrienti, printre care calciu, thiamina si fier. Cel din urma mineral este foarte bine si repede absorbit de organism si se aflat in cantitati duble in aceste seminte comparativ cu orzul si graul.
De asemenea, contine o mare cantitate de fibre si este benefic persoanelor bolnave de diabet intrucat acest tip de seminte regleaza, in mod natural, nivelul zaharului in sange. Nu contine gluten, asa incat se poate consuma si de catre persoanele cu intoleranta la gluten.

Se poate folosii in produse de panificatie, paine, biscuiti, briose, atat seminte cat si sub forma de faina.
De asemenea, sub forma bruta in salate. Este delicios in tocanite, supe. Este un bun inlocuitor al fainii, deoarece marindu-si cantitatea in contact cu lichidul poate sa ingroasa orice timp de mancare, plus ca ii adauga calitati extra nutritive.
Un alt important mod de folosire ar fii in pregatirea sucurilor carbogazoase, gen Ginger Beer sau berea simpla, inlocuindu-se o parte din orz cu seminte teff. Un plus de savoare si vitamine pt corpul nostru.Reperul cantitativ este mai jos mentionat.
Isi maresc cantitatea in contact cu umezeala, apa, lapte, asa incat trebuie folosit cu atentie.

Un reper ar fii: 1/2 cup de seminte teff = 1 cup seminte de susan.  
Este simplu de retinut, doar trebuie acordata putina atentie.

Ideal ar fii de astazi sa incepeti sa folositi aceste seminte, sunt delicioase si va vor aduce un plus de sanatate.

Pofta buna!







LAVENDER SUGAR/ ZAHAR ALB TOS CU LAVANDA

Aceast tip de zahar ne va fii foarte folositor in pregatirea multor deserturi, ceauiuri si smoothies.
Asadar, este necesar sa-l pregatim de pe acum, cei care au lavanda in preajma, deoarce este ideal a fii folosit dupa 2 - 3 saptamani de la preparare.

Ingrediente:

Zahar alb tos,
Crengute de lavanda praspata.

Mod de preparare:

Lavanda se spala si se lasa la uscat, nu in bataia soarelui ci a vantului. Cand este gata se curata florile si se amesteca cu zaharul. Totul se tine intr-un borcan etans inchis, in camara timp de 2-3 saptamani.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...