Sunday, November 18, 2012

PANETTONE / COZONAC MILANEZ


Dupa cum v-am promis intr-o postare anterioara, retete pt masa de Craciun vor fii postate aici. S-a creat o pagina "Bucate de Craciun", gasiti idei pt aperitive, fel principal, deserturi. Idei sunt multe si incercam sa le combinam pt toate gusturile.
Astazi am dedicat ziua cozonacului, retete romanesti si din alte parti ale lumii. Va doresc sa bucatariti cu placere si sa va bucurati de bucatele preparate impreuna cu cei dragi dvs.

Panettone, acest tip clasic de cozonac italian face ca orice masa sa fie speciala. Delicat in textura, desi este bogat in fructe confiate. Va sfatuiesc sa-l incercati, dar acordati atentie si dorinta in pregatirea acestui cozonac.

Ingrediente:

400 gr faina alba,
1/2 lingurita sare,
15 gr drojdie proaspata,
120 ml lapte caldut,
2 oua + 2 galbenuse,
75 gr zahar alb superfin,
150 gr unt, inmuiat
115 gr amestec de fructe confiate, 
75 gr stafide,
unt topit pt uns

Mod de preparare:

Faina se cerne apoi se amesteca cu sarea, intr-un castron mare de portelan/ceramica/sticla. 
Separat, drojdia se dizolva in 60 ml de lapte caldut. Cand  este complet dizolvata se adauga si restul de lapte. 
Totul se pune peste faina, in centru. Se pun de asemenea si cele 2 oua intregi apoi se framanta pana devine totul un aluat gros. Se lasa la dospit timp de 30 de minute.
Cand timpul a expirat, se incorporeaza in aluat cele doua galbenuse si zaharul, aluatul devenind usor moale. Untul  la temperatura camerei se framanta in aluat de asemenea, lucrandu-se pe blatul de lucru timp de 5-10 minute pana cand aluatul devine elastic.
Cand este gata, se lasa la dospit  1 1/2 - 2 ore, intr-un vas de ceramica/portelan/stila acoperit cu folie de plastic.Trebuie sa se dubleze in cantitate.camera sa aiba temperatura de 22-24 grade.
ATENTIE!!! Incaparea in care se lasa la dopsit aluatul nu trebuie sa fie foarte incalzita deoarece cozonacul va avea la final o textura foarte uleioasa. 
 Cand este gata crescut se pune pe blatul de lucru, tapetat cu faina si usor se intinde. Pe suprafata lui se pun fructele confiate taiate cubulete mici si stafidele. Se impacheteaza totul sub forma unei mingii. Marginile se aduc spre interior apoi totul se strange la centru, punandu-se la copt cu partea de pe blatul de lucru in sus.

Intre timp cuptorul se pre-incalzeste la 190 grade (mediu spre mare).
O tava cu adancimea de 15 cm se unge cu unt apoi se tapeteaza cu hartie de copt. Hartia de copt trebuie sa aiba inaltimea dubla fata de tava de copt. Deci, inca 15 cm in sus peste tava.
Cand ati terminat impachetarea cozonacului se pune in tava, apoi se unge suprata cu unt topit. 
Se coace timp de 20 minute la temperatura de 190 grade, apoi se reduce  la 180 grade si se unge din nou cozonacul cu unt topit. Se mai pune la copt pt inca 25-30 de minute pana cand devine rumen. 
Cand se scoate din cuptor se lasa la racit in tava timp de 10 minute, apoi se scoate pe un gratar pt a se racii complet.

Pofta buna!



Nota: Detalii despre cele 3 tipuri de stafide la pagina "Notitele bucataresei"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...