Monday, October 22, 2012

BERRY MIX MOUSSE GATEAU / TORT DIPLOMAT CU FRUCTE DE PADURE


Un tort elegant, fin, deosebit. Este atat de delicios incat aceasta reteta sigur va fii pusa in caietul cu retete preferate. De asemenea, as putea spune ca nu va da multa bataie de cap, doar trebuie sa acordati putina atentie si multa dragoste in a gatii. Acum sa ne apucam de treaba pt ca mai apoi sa savuram acest desert  racoros si gustos.



Ingrediente:
(pt 10 portii)
750 ml lapte dulce,
500 ml frisca lichida (apoi batuta),
3 linguri gelatina incolora si fara arome,
100 ml apa calduta,
300 gr zahar alb tos,
3 galbenuse,
250 gr zmeura, afine, mure (amestec de fructe de padure, congelate)
4 plicuri zahar vanilat,
1 lingura esenta de vanilie,
1/8 lingurita sare,
1 lingura esenta de capsuni,
1 lingurita esenta caramel,
coaja de la o lamaie si de la o portocala

Mod de preparare:

In primul rand gelatina se va pune la dizolvat in apa calduta. Ii acordam suficient timp pana noi pregatim crema.

Laptele se pune pe foc. Intensitatea focului mica. Se adauga zaharul si sarea si se amesteca pana cand acesta s-a dizolvat complet.  Galbenusurile se freaca bine pt omogenizare si se pun apoi in lapte. Atentie!Nu se da focul mai mare, doar pe intesnsitate mica. Nu dorim ca galbenusul sa se coaca ci doar sa se dizolve in lapte. De asemenea, acum adaugam si gelatina dizovata. Se amesteca continuu, timp de 4-5 minute pt ca toul sa fie complet incorporat, mai ales gelatina. Laptele trebuie sa aiba o structura fina, nu trebuie sa se vada deloc nici o urma de broboane de gelatina sau galbenus. Nu este complicat deloc. Totusi nu trebuie sa o lasati pe foc foarte mult deoarece gelatina daca se supra incalzeste isi pierde din calitati. Trebuie doar sa se dizolve in lapte sa poata sa lucreze. Cand este gata se da la o parte de pe foc si se lasa la racit timp de 1ora. Apoi se adauga toate aromele. 

Fructele se for face puree, dar inainte au fost descongelate complet. Este preferabil sa le acordati cam 1/2 zii pt a fii complet siguri ca nu mai au gheata deloc. Nu se vor scurge deloc de sucul care s-a lasat.

Frisca lichida se bate impreuna cu zaharul vanilat (cele 4 pliculete). 

Cand laptele este complet rece se adauga puree-ul de fructe si de asemenea se incorporeaza frisca batuta.

Se alege o forma rotunda sau  patrata dupa preferintele dvs. Forma tortului va apartine. Putem sa fim creativi:)), doar este bucataria noastra.

Forma se va uda cu apa calduta, apoi se pune toata compozitia, lasandu-se la rece 10 ore. 

Cand este gata, inchegata se va scoate din forma in felul urmator, ca toate torturile cu gelatina.

Un vas cu volumul de 3 ori mai mare decat al nostru, se va umple cu apa fierbine. Forma cu tort se pune in aceasta apa, doar pana la marginea de sus. Nu trebuie sa intre apa in tort. Apa fierbinte va inmuia gelatina de pe margine si astfel ne putem scoate tortul din forma, fara probleme. Se pune un platou, drept capac, cu fata spre tort, cand totul s-a desprins de pe peretii formei, se intoarce invers. Gata tortul nostru!

Se serveste cu extra puree de fructe sau simplu.


Pofta buna!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...