Friday, October 5, 2012

SAFFRON BRAIDS /IMPLETITURA FINA CU SOFRAN



Un aluat extrem de fin si rafinat. Va veti indragosti spontan de aceasta reteta, cum mi s-a intamplat si mie. Un desert dospit care va poate insotii oricand si oriunde. Este delicios alaturi de un ceai sau o cafea.



Ingrediente:

200 ml lapte caldut,
2/3 lingurita sofran,
1 lingura estenta de vanilie,
1 lingurita esenta caramel,
1 lingurita cu varf coaja de lamaie,
1 lingurita esenta de rom,
2 oua,
450 gr faina alba,
1/2 lingurita sare,
50 gr zahar alb foarte fin,(Caster Sugar)
50 gr unt ( la temperatura camerei),
 1 1/2 lingurita drojdie uscata,


Mod de preparare:

Laptele se pune pe foc, la incalzit, insa nu trebuie sa dea in clocot. Cand este foarte fierbinte se pune peste sofran intr-un castron. Se lasa la racit timp de 40 minute,pana cand laptele este complet rece, apoi se adauga aromele toate.

In vasul robotul de framantat se pune laptele cu sofranul, apoi ouale, sarea, zaharul. Se porneste la prima treapta si se amesteca usor. Treptat se adauga faina, iar la final se pune untul taiat cubulete, 3-4. Se framanta la nivelul cel mai mic, timp de 20 minute, pana cand untul a fost incorporat complet.

Pe blatul de lucru, presarat cu faina se rastoarna aluatul si se imparte in doua, apoi fiecare jumatatea in 4 parti.

Fiecare parte se intinde cu facaletul intr-o fasie lunga, apoi se ruleaza longitudinal, pana cand se obtine un snur gros. Acesta se taie in 3 bucati egale si se impleteste. Fiecare capat trebuie inchis ermetic si estetic pt a nu se desprinde in timpul prajirii.
Atentie daca aluatul este prea lipicios mai presarati putin faina pt a-l manevra usor. Se lucreaza de fiecare data cu o cantitate mica de faina pe blatul de lucru, adaugandu-se treptat daca este necesar.
Se procedeaza in acest fel si cu restul celor 7 parti.
Cand sunt gata impletite toate cele 8 se pun la dospit (1 h) pe hartie de copt intr-o tava acoperita cu folie de plastic. 

Cand  sunt dublate in dimensiuni, se pune la incins uleiul. Trebuie folosit un vas, tigaie, destul de adanca, gen palarie.
Focul este mediu, iar cand uleiul este foarte incins se pune fiecare impletitura de alut pt a se prajii. Dureaza 4-5 minute pt fiecare, pe ambele parti. Se va vedea cum aluatul  creste rapid si se rumeneste.
Se scot intr-un vas pe hartie servetel pt a absobii excesul de ulei si se presara zahar alb foarte fin peste fiecare.

Se servesc cand sunt mai reci.


Pofta mare!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...