La inceput de saptamana m-am gandit la catevea retete de paine. Sunt gustoase, simple, sanatoase si toata familia se poate bucura de aceste minunate produse de panificatie.
Daca intentionati sa faceti mai multe paini, pt a avea toata saptamana, va sfatuiesc ca dupa ce s-au racit complet, cam dupa 6-8 ore sa o pastrati in congelator. Painea v-a fii pusa in punga de plastic. Dupa descongelare are aceeasi savoare ca painea proaspat facuta.
( pt 1 paine)
3 cups faina alba cernuta,
1 lingurita drojdie uscata,
1 cup apa calduta (40 grade),
1/2 lingurita sare,
1 1/2 lingurita malai fin
Mod de preparare:
Intr-un castron mic se combina drojdia cu 125 ml de apa calduta. Se lasa 5 minute, apoi se amesteca pt ca drojdia sa se dizolve complet.
Intr-un castron mare se combina faina cu sarea. Se adauga peste acestea drojdia dizolvata si restul de apa calduta (125 ml). Se framanta bine pana cand devine un aluat omogen, un aluat manevrabil, nelipicios. Se poate folosii mixerul elctric pt a face acest lucru.
Cand este gata, aluatul se pune pe blatul de lucru, tapetat cu faina, si se framanta cam 10 minute. Separat, se unge un castron cu putin ulei. Nu exagerati deoarece aluatul nu contine deloc ulei, iar daca acesta inghite prea multa grasime devine tare, in timpul coacerii. Bun...dupa ce ati facut acest lucru puneti aluatul la dospit in acest castron, acoperit cu folie de plastic. Sigilati pt a nu patrunde aerul. Timpul de dospire este de 60 minute.
Cand timpul a expirat, loviti usor aluatul, se desumfla. Acoperiti din nou si mai lasati 45 de minute la a doua dospire. Dupa acest timp, transferati-l pe blatul de lucru si-l mai loviti inca odata, se desumfla. Lasati-l 5 minute sa se aseze, apoi se intinde o foaie cam de 10 cm. Rulati pt a forma painea.
O tava de copt se unge putin cu ulei, apoi se presara cu malai. Se pune roll-ul de aluat si se acopera cu un servet de bucatarie. Se lasa la dospit 30 minute.
Catre sfarsitul celor 30 minute, cuptorul se va incalzii la 200 grade.
O tava de 30 cm x 20 cm x 5cm se umple jumatate cu apa si se pune la baza in cuptor.
Cu un cutit foarte bine ascutit se va cresta aluatul, 5-6 crestaturi pe latime, apoi se se unge cu apa. (folositi o pensula cu par, nu silicon). Puneti aluatul pe centru, in cuptor si folosind un pulverizator cu apa, udati peretii cuptorului. Se continua acest lucru la fiecare 5 minute, in primele 15 minute de coacere.
Painea se va coace in 30 minute, sau pana cand devine pufoasa si cu o crusta usor bruna.
Spor la treaba si pofta buna!
No comments:
Post a Comment