Monday, June 25, 2012

SARMALUTE ROMANESTI

SARMALUTE ROMANESTI
"pickled cabbage rolls"



Gustul minunat al sarmalelor, facute in casa, ma duce departe.
Este o asociere a mirosului cu locuri placute, amintiri ale sarbatorilor si clipelor minunate, fericite. 
Dragele mele, aceasta reteta pastrata de doua generatii de familia mea, doresc sa v-o impartasesc cu tot dragul. Este simpla,dar extrem de gustoasa.

Ingrediente:
Varza dulce sau murata,
1 kg carne de porc, de preferat pulpa si costita proaspata,
4 cepe albe medii,
1/2 cana orez alb,
3 cani apa
2 linguri cimbru uscat
6 foi de dafin,
sare,piper negru macinat
400 gr rosii in bulion
100 gr bulion de rosii

Mod de preparare:
 Pregatirea frunzelor de varza. Daca ati optat pt varza dulce, aceasta se va oparii in apa clocotita si se va desface frunza cu frunza. Atentie!!!Totul este extrem de fierbinte, insa cu rabdare se desface usor si fara accidente:))
Dupa ce frunzele au fost oparite, se vor taia de cotor, iar dimensiunea perfecta este cat palma.
Pt a le acri putin se va folosii suc proaspat de lamaie, acesta se adauga in amestecul de rosii in bulion.

In cazul in care folositi varza murata, lucrurile sunt mai simple. Frunzele se vor taia de cotor si dimensiunea lor ideala este cat palma.
Acum compozitia:
Ceapa se toaca destul de marunt si se pune la calit in ulei timp de 30 minute. Focul trebuie sa fie moderat, altfel sunt sanse ca ceapa sa se prinda si sa capete gust de afumat. Dupa ce a capatat o culoare galbuie si este calita bine se pune orezul si 1 cana apa. Focul s-a oprit, mestecam bine. Adaugam sare piper, cimbru apoi o turnam peste carnea tocata. Framantam bine amestecul si mai adugam 2 cani de apa. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta destul de moale, insa nu foarte apoasa. 
Impachetarea se face rapid si usor. Se aseaza in straturi, dar nu inainte de a pune un rand de varza tocata sau frunze de varza la baza vasului in care le vom fierbe.
Peste fiecare rand de sarmale se toarna compozitia de rosii si punem de asemenea cimbru uscat si cate 2 foi de dafin.
La final toate sarmalele for fii acoperite cu frunze de varza si se toarna restul de rosii.
Se fierb la foc moderat 1 ora, apoi se pun la cuptor foc mediu, 3 ore. 

Se servesc cu mamaliguta si smantana!

Pofta mare!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...