Aceasta specialitate germana se face de Craciun. Este bogata in fructe uscate imbibate in rom. Umplutura este de migdale pisate. Forma cozonacului reprezinta bebelusul Isus infasat in scutece.
Ingrediente pt alaut:
380 gr faina alba,
380 gr faina alba,
75 gr stafide aurii,
50 gr stafide negre,
3 linguri rom,
1/2 lingurita sare,
50 gr zahar alb super fin,
1/2 lingurita scortisoara,
40 gr drojdie proaspata,
120 ml lapte caldut,
50 gr unt topit,
1ou,
50 gr fructe confiate (amestec),
50 gr migdale intregi, fara coaja,
unt topit pt uns cozonacul
zahar pudra pt pudrat
Ingrediente pt umplutura:
120 gr migdale pisate,
50 gr zahar alb fin,
50 gr zahar pudra,
1/2 lingurita suc proaspat de lamaie,
1 ou,
Mod de preparare:
3 linguri rom,
1/2 lingurita sare,
50 gr zahar alb super fin,
1/2 lingurita scortisoara,
40 gr drojdie proaspata,
120 ml lapte caldut,
50 gr unt topit,
1ou,
50 gr fructe confiate (amestec),
50 gr migdale intregi, fara coaja,
unt topit pt uns cozonacul
zahar pudra pt pudrat
Ingrediente pt umplutura:
120 gr migdale pisate,
50 gr zahar alb fin,
50 gr zahar pudra,
1/2 lingurita suc proaspat de lamaie,
1 ou,
Mod de preparare:
Stafidele se pun intr-un castron de sticla si se incalzesc la cuptorul cu microunde, 2-3 minute, apoi se toarna peste ele romul si se lasa deoparte.
Faina si sarea se amesteca intr-un castron mare de sticla. Se adauga zaharul si mirodeniile. Drojdia se topeste in lapte apoi se toarna peste faina, amestecandu-se totul formand un aluat gros. Se lasa la dospit 30 minute.
Apoi se adauga untul topit si oul, framantandu-se bine timp de 10 minute, pana se formeaza acum un aluat fin si elastic.
Se lasa la dospit si acesta timp de 2-3 ore.
Pt umplutura:
Migdalele pisate se amesteca cu zaharul. Se adauga sucul de lamaie si ou cat sa devina o pasta fina moale (insa sa nu curga).
Se formeaza un rol de 20 cm din aceasta pasta si se lasa deoparte, acoperit.
Aluatul dospit se intinde pe blatul de lucru, tapetat cu faina apoi toate fructele si migdalele se pun peste el. Se framanta, prin impachetare. Marginile se aduc in centru, apoi se intinde aluatul cu manile. Se procedeaza in aceste fel pana cand toate ingredientele sunt incorporate in aluat.
La final, se intinde sub forma de oval 50X40 cm.Centrul sa fie mai subtire decat marginile. Amestecul rol de migdale se pune in centru si se impacheteaza o data. Marginile se preseaza pt a nu se desface in timpul coacerii.
Intre timp cuptorul se pre-incalzeste timp de 10 minute la temperatura de 200 grade (foc mare).
Se coace timp de 30 de minute, pana cand devine rumen. La final cand este scos din cuptor se unge cu unt topit, apoi se pune pe un gratar pt a se racii complet.
Se pudreaza cand s-a racit.
Pofta buna!
Nota: Detalii despre cele 3 tipuri de stafide la pagina "Notitele bucataresei"
No comments:
Post a Comment