Dragii mei cititori bine v-am gasit si de aceasta data. Incepand de astazi, in aceasta rubrica vom incepe prin a desface firul in patru despre condimente si intrebuinatrea lor. In aceasta lume minunata vom descoperii miracolul si binefacerea fiecarui firicel de iarba si a fiecarui condiment in parte. Va invit si pe dvs sa analizam si comentam acest subiect vast din care vom invata si iubii mai mult natura.
Asadar, nu voi avea o ordine a preferintelor, ci doar voi incepe aleatoriu.
Suntem inconjurati de tot felul de condimente si verdeturi. Unii le folosim doar pe cele stiute in copilarie, altii folosim mai mult, din contra alte persoane le folosesc cu precaderepe toate la orice tip de mancare. Ei bine, cea din urma categorie este inteleapta si profita de bunatatile din jur pt a face o mancare, salata, sos paine mai spectaculosa si mai delicioasa.
Incept prin a va enumera cele mai cunoscute si poate cele mai iubite dintre toate.
CIMBRUL: la noi in romania se stie doar de un singur fel de cimbru., cel simplu. Thymus Vulgaris Din fericire avem in vastele plantatii, gradini mediteraneene si alte tipuri cum ar fii cimbru lamaita, cimbrul pizza si cimbrul chimen ca sa enumar doar 3dintre ele. A fost descoperit cu mii de ani in urma, fiind foarte popular in mai toate bucatariile din lume, dar cu precadere iubit de europeni.
Se intrebuinteaza cu precadere in preparea pastelor,a puiului, carnii de miel , retete cu cartofi, orez, pizza, sosori rosii, salate, branzeturi si mai cu seama atunci cand pregatim paine. Da! Foccacia sau painea cu verdeata(despre care vom vorbii cu alta ocazie) sunt absolut delicioase si deosebite cu acest condiment.
De asemenea cimbrul fiind atat de popular, oamneii, au indraznit mai mult. Astfel, s-au facut retete de uleiuri aromate si oteturi aromate cu acest minunat condiment CIMBRUL.A se vedea retele postate de noi!
De asemenea il vom gasii si in plafare sub forma de tincturi pt tratarea cailor respiratorii, dar mai cu seama ulei esential de cimbru pt aromaterapie. Asadar, intrebuintarile sunt vaste si toate pt beneficiul nostru.
Voi aduce pt dvs cateva retete simple, ieftine si delicioase in care sa intrebuintati acest minunat condiment.
Dar, totusi daca doriti, asa cum mi-am facut si eu, va puteti alcatuii singuri gradina dvs de cimbru. Va trebuie doar un rasad, cultivat primavara tarziu si toata vara veti avea la fereasta sau in gradina dvs ulei volatil de cimbru. Nu mai stati pe ganduri este necesar pt bucatarie sa aveti acest condiment, pastrat intr-un brocan de sticla in cazul in care l-ati uscat sau pur si simplu verd in gradina dvs.
Bun gasit din nou dragele mele!
Astazi va voi vorbii despre tarhon. O planta extrem de aromata, usor canforata. Pe langa gustul minunat pe care-l confera mancarurilor aceasta planta condiment are si intrebuintari medicinale astefel se pot trata balonarile, constipatia, insomniile sau gastritele. cel mai cunoscut este Tarhonul Frantuzesc, are o aroma puternica si gust mai proeminent. Este cu precadere folosit in prepararea felurilor de mancare cu fasole uscata, dar se poate folosii si in alte situatii, salate, pui,peste, legume. Voi revenii si cu retete.
De asemenea daca doriti sa beneficiati de aroma acestui condiment va puteti alcatuii singuri o mica gradina, in ghiveci la fereastra si intreaga vara veti avea tarhon proaspat
Daca recolta a fost prea bogata si doriti sa-l conservati in vreun fel iata o reteta simpla. In funtie de cantitatea de Tarhon pe care o aveti fierbeti otet cu un strop de sare. Asezati tarhonul spalat si uscat in borcane si peste el turnati otetul. Se poate pastra in camara pana la sezonul urmator...dar cred ca il veti consuma cu placere.
Putem folosii frunzele si la salata, in cantitati moderate, altfel devine prea puternic aroma.
Sunt ferm convinsa ca va veti indragostii de aceasta planta condiment.
No comments:
Post a Comment