Thursday, December 6, 2012

APRICOT & CREAM GATEAU / TORT DIPLOMAT DE CAISE


Un tort de o finete si textura delicioasa. Cu siguranta poate aduce oricarui eveniment succesul asteptat. 

Ingrediente:


( pt 8 portii)

500 ml lapte,
500 ml frisca,
2 cutii compot de caise (cutie 400 gr), jumatati
1 cutie compot de piersici (cutie 400 gr.), feliate
200 gr zahar alb tos,
3 linguri gelatina incolora si fara arome,
1 lingurita esenta de vanilie,
coaja de la o portocala,
1 lingura liqueur Grand Marnier sau Benedictine (optional),
3 galbenuse,
200 gr piscoturi,

Pt frisca ( in cazul in care este neindulcita si fara arome):
2 pliculete zahar vanilat
2 linguri de zahar alb tos


Mod de preparare:
Laptele se pune pe foc, intensitate mica spre mediu, impreuna cu zaharul. Se amesteca pana cand acesta se topeste. Galbenusele se desfac cu o lingura, apoi se adauga peste ele treptat cate o lingura de lapte. Cand sunt complet drese cu lapte se pune peste cantitatea de lapte si zahar din oala. Se lasa 2-3 minute pe foc apoi se da la o parte.
Intre timp gelatina se pune la dizolvat in lingura de liqueur plus inca una de apa. Daca nu doriti alchool atunci se pune doar apa. Cand este dizolvata complet se adauga peste lapte si se mai pune pe foc, mediu pt inca 2-3 minute. Se vede cand gelatina se incoporeaza cu laptele. Daca aceasta este pudra atunci se dizolva mai repede, insa daca este grunjoasa trebuie urmarit ca toate broboanele sa se sparga in lapte pt a lucra cum trebuie. Oricum puteti citii si instructiunile de pe ambalajul gelatinei.

Intr-o alta oala  se aseaza un rand de piscoturi, apoi caise. Acestea se pun pe margine, iar in centru cateva felii se piersici. Trebuie oprite 8 jumatati de caise si 6 felii de piersici pt decor.
Peste fructele de compot se pune si cel de-al 3-lea rand, acesta fiind piscoturi.
 Frisca lichida trebuie batuta cu mixerul cata sa fie putin mai lichida decat smantana. (Daca este neindulcita si fara arome trebuie aranjata pt a fii delicioasa. Astfel, in 500 ml frisca lichida se pun 2 pliculete de zahar vanilat si 2 linguri de zahar alb.) Cand ati ajuns la textura mai sus mentionata, jumatate din cantitatea, se pune peste lapte si se amesteca cu un tel pt a se incopora rapid. Cantitatea de frisca ramasa se bate bine cu mixerul  pt a o folosii la decorat tortul. Se pune la rece.
Cand frisca este incorporat in lapte se toarna peste piscoturile din oala si se acopera usor cu o farfurie pt ca acestea sa nu se ridice la suprafata.
Se lasa la rece timp de 12 ore.
A doua zii tortul se scoate din oala in felul acesta. Se umple un vas cu apa fierbinte. Vasul trebuie sa aiba volumul cel putin dublu comparativ cu cel al recipientului in care sta tortul.
Se pune oala in apa fierbinte 2-3 minute, iar cand o rotiti si vedeti ca se misca tortul atunci puneti un platou deasupra si rasuciti oala. Voila aveti baza cu fata in sus. Se decoreaza cu frisca si fructele din compot si se toarna un strop de ciocolata lichida. Acesta se gasete de-a gata in magazin, raionul sosuri de inghetata.

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...